Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Animáció Világnapja a Duna TV-ben

2009.10.24

Kép Október 28-án ünnepeljük Az Animáció Világnapját, melynek megünneplését az ASIFA (azaz az International Animated Film Association nemzetközi szervezete) kezdeményezte 2002-ben. 1892-ben erre a napra esett Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, a Grévin Múzeumban. Az animáció műfaja ma a reneszánszát éli: jobbnál jobb felnőtteknek szóló rajzfilmek készülnek, rövidek és egészestések, hagyományosak és számítógépesek, hazaiak és nemzetköziek, a kísérletitől az avantgarde-on át a háromdimenziósig, a gegtől a filozofikusig. Az animáció világa a lehetőségek legszélesebb tárháza a filmben, a képzeletet jobban megmozgatja, elvontságánál fogva messzebbre lát és közelebb visz, mint a valósághoz szorosabban tapadó műfajok. Abban a tekintetben azonban mégis alulmarad a rajzolt film, hogy kevésbé jut el a közönségig, a mozik és televíziók alig játsszák. A Duna Televízió azonban mindig is szem előtt tartotta az animáció fontosságát, és az évek során számtalan nagyszerű alkotást vetített le, most pedig egész napos műsorfolyammal ismerteti a műfajt, helyzetét és kiemelkedő alkotóit, valamint több ámulatba ejtő filmmel is tiszteleg az animáció előtt.

Kép Október 28-án, szerdán 09:05-től Cakó Ferenc, a világhírű magyar animációs művész portréját rajzoljuk meg a Tálentumban. Cakó jellegzetes gyurmafiguráit szinte mindenki ismeri, különleges homokanimációs filmjeivel jelentős nemzetközi fesztiválokon nyert fődíjat. A portréfilm után (09:40) Cakó Ferenc Vivaldi Négy évszak című zeneművére készített homokanimációjának Ősz tételében gyönyörködhetnek a nézők. 
 
Délután (15:10) a Kikötő Extrában a magyar animáció fénykorai elevenednek meg, a Légytől a Maestróig. A látványos körképben rövid történeti áttekintésben nosztalgiázhatunk gyerekkorunk kedvencein, megszólaltatva ezek szorgos kezű rajzolóit, a szakma elismert nagyjait, mint Rófusz Ferenc, Jankovics Marcell vagy Ternovszky Béla. De a fő hangsúlyt a kortárs animáció kapja: ellátogatunk a legfontosabb animációs műhelyekbe, köztük a Kecskeméti Animációs Filmstúdióba, megnézhetjük, min dolgozik éppen az Oscar-díjra jelölt Maestro rendezője, M. Tóth Géza, milyen sajátos szerkezettel készíti jellegzetes homokanimációit Cakó Ferenc, és hol tart legújabb egészestés animációjával a nagysikerű Nyócker! fiatal rendezője, Gauder Áron

Kép Az esti programban először M. Tóth Géza Ergó (22:15) című 2007-es rövidfilmje szerepel, amelyben két csuklyás, manószerű lény lebeg filozofikus magasságokban. A film egy találkozásról, a gyerekkor elhagyásáról, a szabadság egyhangúságáról és az egyhangúság szabadságáról szól. 
 
Ezután egy francia dokumentumfilm következik, A mangák világa (22:25). Japánban minden évben több mint egymilliárd mangát, vagyis egy speciális fajta képregényt adnak el. A statisztikák szerint az ország 85 százaléka hetente legalább egy mangát olvas. A film annak járt utána, hogy mi ez a Nyugat-Európában lekezelt tömegkulturális cikk és mi a titka Japánban elsöprő népszerűségének. A kérdés annál is időszerűbb, mert a manga megjelent Európában is, és egyre több fiatal - köztük képzőművészek, filmrendezők - kerültek hatása alá. 
 
Végül késő este látható egy poétikus, álomszerű animációs „tengerfilm”. A mélységből kiáltok (23:20) című spanyol-portugál animációs film szerelemről, szabadságról, szenvedélyről, elmúlásról szól. A különlegesen szép alkotás 2006-ban Goya-díjat kapott, mint a legjobb animációs film. 
 
 
RÉSZLETES PROGRAM:
 
Duna TV, október 28. szerda 
 
09:05 Tálentum - Cakó Ferenc 
 
09:40 Antonio Vivaldi - Cakó Ferenc: A négy évszak - Ősz (homokanimáció) 
 
15:10 Kikötő - Extra - A magyar animáció fénykorai - A légytől a Maestróig 
 
22:15 Ergó - Rendezte: M. Tóth Géza 
 
22:25 A mangák világa (Monde manga, 2004) 
 
23:20 A mélységből kiáltok (De Profundis, 2007) 
 
 

 
Forrás: est.hu
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.