Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Yamato Nadeshiko Shichi Henge/The Wallflower/Perfect Girl Evolution 1.évad

2009.03.17

Kép  Körülbelül egy évvel ezelőtt lehetett olvasni, hogy a Perfect Girl Evolution egy olyan cím, amit méltatlanul lebecsülnek, és kevesen ismernek. Most, hogy már egy jó pár részt megnéztem a sorozatból, át kell ezt egy picit gondolni. Teljesen át kell gondolni. Miután láttam az előzetest még úgy gondoltam, egy remek vígjátéksorozatot kapok, ami folytatja Nabeshin Excel Saga-jának sikersorozatát, ám kiderült: ez egy sikoly-fesztivál, ami teszteli a tűrőképességeidet.

 

A The Wallflower négy srác története—Kyohei (a népszerű), Takenaga (a sztoikus, higgadt egyén), Yuki (az ártatlan), és Ranmaru (a playboy)—együtt élnek egy udvarházban. Lakbér fizetése nélkül élhetnének tovább ott, ha sikerül a tulajdonos unokahúgát, Sunakot, egy pedáns úrihölgyé változtatniuk. De a feladat nem tűnik könnyűnek, mivel Sunako egy sötétség-megszállott goth, akit a halandóság és következésképpen a horror kellékek érdeklik. Különösen azóta vonakodik feladni ezt a visszavonult életmódját, mióta ellenállhatatlan fickókkal összezárva kell élnie, akiktől azonnal elindul az orra-vére. (Ez egy ideig egy traumára vezethető vissza, ami abból az incidensből fakad, hogy egy fiú rondának nevezte).


13 epizód után a terv miszerint ’Sunakot változtassuk hölgyé’ valahogy eltűnik a porondról. Van azért egy epizód, amelyben Sunako drasztikus változásokon megy keresztül, miután egy bizonyos gombából evett. De ez sem egy természetes átalakulás; ez az a fajta, amikor előre tudjuk, hogy a gombák hatásának felszivárgása után, vissza fog változni régi mivoltába, miközben teret ad olyan jellegű értelmetlen poénoknak, mint „Nézd! Sunako csinos és szereti szolgálni a fiúkat! Ez nem különbözik túlságosan a szokásos viselkedésétől? HAH!” Ott van még egy rövid pillanat, abban az epizódban, amikor Sunakonak a rossz matekjegyei miatt vizsgát kell tennie, és az akaratereje miatt kérdőre vonják. Kyohei azzal vádolja őt, hogy elfut a problémái elől, így ő maga éri el azt, hogy antiszociális magányba burkolózik. Ez jó volt, mert karakterfejlődésre célzott, ám a sorozatban ez még mindig kevés és a végcéltól távoli. A szokásos közönyből azért van egy-két rész, ami megpróbál kiugrani, olyanok, mint amikor „Sunako egy gyilkossági kísérletet vizsgál egy melegvizű forrásnál” vagy „egy bandafőnök beleszeret Sunakóba”.

 

Kép  Váltsunk a Yamato Nadeshiko Shichi Henge legnyilvánvalóbb problémájára! Az igazság az, hogy nem vicces. A viccek többsége Sunakóból állnak, aki miközben a halállal, vagy hátborzongató dolgokkal foglalkozik, a fiúk valamelyike besétál a szobájába, és frászt kap, amint például a lány egy operációs bábuval társalog. A többi viccek azzal járnak, hogy Ranmaru nőbolond; a „goth lolik” bosszantó kvartettje, akik nem adnak hozzá semmit a rajfilmhez; néhány rövid térközti lecke etikettből, amik először aranyosak de gyorsan, fárasztóvá válnak (főleg mivel nyilvánvaló dolgokra mutatnak ahelyett, hogy váratlan poént használnának); és a lányok amint visítoznak a négy fickó körül. Vannak azért remek poénok is, mint például amikor Sunako végre megírja a matekdogát és kiderül, hogy az összes feladatot helyesen oldotta meg, de a válaszokat rossz helyre írta így ismételten 3%-os lett a dolgozata. De szomorúan kevés és távol vannak egymástól, nevetést- nevetés egyszer sem követ.


Talán mindez tűrhetőbb volna, ha a szinkronszínészek megnyugtatnának minket (japán nyelven). De az egész sorozat alatt kiabálnak. Körülbelül tíz perc után, már kezdi elkoptatni az idegeket. Megértem, hogy maga a történet nagy energiát követel, és szűkölködnek a pénzben, ezért nem csak szakemberek szinkronizálnak, de ne legyen egy: ki tudd nagyobbat ordítani verseny a végeredmény. És mivel a poénok időzítésével ugyebár bajok vannak, gyakran egy csokorra való visítozást kapunk, megtoldva némi képregényszerű felirattal, amik végül is sose vezetnek egyetlen csattanóhoz sem. Ez tehát 22 percenkénti hangoskodást jelent, ami nem egyenértékű ugyanennyi viccel.


Kép  A dolgok vizuális oldalát szintén nem segítik azzal, hogy Sunakót igencsak gyakran, szuper torzult módban (SD) mutatják. Róla azt hiszi a férfiak nagy része, hogy egy idősebb tinédzserről van szó, de mégis az idő nagy részében kisgyerekként ábrázolják a szerencsétlent. Úgy vélem, hogy az alkotók úgy érezték, hogy egy beteges, nyakigláb gót tinédzser nem vonzana nagyközönséget, így inkább „aranyossá” kell varázsolni, de az SD ábrázolási mód teljesen karakter idegenné teszi a képet. Az SD ábrázolás hasznos szokott lenni, amikor a dolgok kicsit őrületbe fordulnak, de amikor van egy derékig érő figura, aki normális emberekkel beszélget általában, olyan érzést vált ki, hogy Sunako egy alakváltó. És egy másik probléma az SD módban, hogy amit nagyon ritkán látunk, az Sunako szeme. Magyarázatul persze azt kapjuk, hogy a szemeit szándékosan eltakarja, de egy fontos karakternél szükséges a tekintet megléte, különösen olyan jelentős stílusban, mint ami az animéknek van. Nélkülük egy két- lábon járó buborékot látunk szájjal. Uncsi.

 

Talán négyszer-ötször lehetett nevetni a 13 epizód alatt, ami sajnos szánalmas. Hacsak nem emlékszem rosszul és kárörvendő kuncogások voltak. Ha arra vágysz, hogy a drága időd nagy részét egy megszakítás nélküli, sikoltozó My Fair Lady forgatókönyv vizualizálása rabolja el, akkor ajánlott megnézni a Perfect Girl Evolution-t. De ha egy ténylegesen vicces, őrült sorozatot akarsz, akkor olvasd el az előző ajánlót.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

www.ilove-japan.eoldal.hu

(Arisha chan, 2014.03.22 20:51)

Hello ~
Én annyit fűznék hozzá, hogy nem néztem végig az animét (egyenlőre ) de azon apár részen is tudtam nevetni amit láttam. Viszont ízlések és pofonok, neked meg pont a grafika az ami bejön,szerintem meg nagyon gáz. Ezt sajnálom a legjobban :/ (pontosabban a chibis ábrázolások és Sunako-chan nagyon szépek,de a fiúk szerintem elvannak túlozva , a többi karakter meg nyilván direkt de hihetetlenül elnagyzolt. Éppen ezért döntöttem úgy hogy megnézem inkább először LIVE ACTION-ban tehát sorozatban. fent van indavideón és NAGYON JÓ! életem legjobb doramája volt *---* !!! MINDENKINEK AJÁNLOM!

kdjsélfjldghlyhgl

(viki, 2011.02.06 12:31)

Te nem tudom mit néztél, de én imádtam ezt az animét! egyik legjobb azok közül,a mit láttam.Mindenkinek ajánlanám!

ayumihiko@gmail.com

(Ayu, 2010.01.18 13:51)

Lehet nyers leszek, de őszintén szólva nem érdekel… már ne is haragudj, de VÉGIG nézted egyáltalán a sorozatot? Csak mert folyamatosan (nah jó konkrétan 2x) azzal dobálózol, hogy 13 rész így meg úgy, holott 25 részről beszélünk… Szerintem igenis élvezhető sorozat volt, és nem volt olyan rész, amin az ember nem röhögné magát halálra… ordítanak? mi a f@szt néztél te, úgy őszintén? Nem tagadom Kyouhei tud ordítani, és amikor úgy cakk-pakk veszekednek a srácok akkor ordítanak, de szerintem ez pár részbe belefér…
Az meg, hogy Sunako „kicsisége” szerinted hiba volt… nem gondolod, hogy ezzel a kisebbrendűségi érzését akarták szimbolizálni? Hiszen, HA megfigyelted, csak akkor „vált” nagyba, mikor magabiztos… de a leírásod alapján ez neked nem tűnt fel. A másik meg… Sunako, mint GOTH lány??? te hülye vagy? –már tényleg ne haragudj, de Sunakót legothozni… erre már nem is lehet mit reagálni.