Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Venture Bros, 3. szezon

2009.04.07

Kép Érthető, hogy egy TV műsor kezd kiforrottabb lenni, ha elérkezett harmadik évadjához. Tehát eme ajánlónak nem áll szándékában azt kijelenteni, hogy a The Venture Bros. 3. harmadik szezonja tökéletesen elég ahhoz, hogy bevarázsoljon minket a rajzfilm csodálatosan bugyuta világába. Ezért neked, valószínűleg vissza kell ugranod a kezdetek kezdetéhez, áthaladva a második évadon is, mielőtt ennek nekilátsz.


Na de egyébként ...

 

A találó történetvezetése a Venture Bros. 3. szezonjának maróan nyugodt, és bizarrul vicces, azonban fontos elmondanom, hogy a cikk olvasása közben úgy fog tűnni nem szeretem a rajzfilmet, pedig dehogyisnem. Mindazonáltal nehéz elmenekülni az elől az érzés elől, hogy észrevehetően visszább lépett az első két szezon színvonalától – nem nevetünk annyit, pedig valami emlékezetesre számítanánk, és nagyon sok rész teljesen feleslegesnek tűnik. Ha úgy gondolod, hogy zavarna téged a rajzfilmhez való hozzáállásodban, ha elolvasod, engem mi piszkált a nézése közben, akkor ugorj 7 bekezdést, ahol éppen befejezem a sorozatról szóló cikket.

 

Kép A Venture Bros. úgy kezdődött, mint a Johnny Quest stílusú kalandsorozatok paródiája, sűrű számú címszereplőkkel, köztük két gyerekkel, akinek apja Dr. Thaddeus Rusty Venture, korábbi gyereksztár és a híres tudós/kalandor Dr. Jonas Venture fia. Az ő balszerencsés világjárásukat kíséri végig testőrük Brock Samson, a fegyelmezett, élő fegyverként működő hatalmas ember-hegy, aki egyben a sofőr és pilóta is. A 3. szezon majdnem közvetlenül azután kezdődik, hogy a gonosz Monarch egybekelt volna Dr. Girlfriend–el a 2. évad végén. Ha már láttad az első két évadot, mindezt tudod, ha nem, miért nem hallgattál rám az első bekezdésben? Tényleg az 1. évaddal kezd! Meg fogod köszönni, hidd el. Mindezt érted teszem. Fogadok, hogy te az a típus vagy, aki legelőször mindig elolvassa a könyvek utolsó oldalát.

 

Mindegy, mindegy ...

 

A legnagyobb gyengeségek közül az egyik ebben a szezonban az alkotógárda hajlama az eredettörténetekre. Az eredettörténetek a szuperhős képregények alapvető egységei, amik megihlették a The Venture Bros-t, de igazából azoknak nem szerves részei, és csak akkor érdekesek és hasznosak, ha ezáltal árnyaltabbá teszik a szereplők jellemvonásait, illetve ha tükröt állítanak a jövőbeni fordulatokra. Sajnos az eredettörténetek többsége ebben az évadban egyik feladatukat sem teljesítik. Nem mondhatnám, hogy valaha is átfutott volna a fejemen annak a gondolata, hogy kíváncsi lennék Billy Quizboy, vagy Pete White titkos eredetére, és nem tudom azt mondani, hogy a "The Invisible Hand of Fate" epizód után bármivel is felvilágosultabb lettem volna (bár a G.I. Joe paródia az epizódban gonoszan vicces). A "Shadowman 9: In the Cradle of Destiny" Dr. Girlfriendről kitölt néhány üres helyet (aki ebben a szezonban nevet váltott Dr. Mrs. The Monarch-ra), de nem sikerült Monarch karakterét érdekesebbé tenni. Hasonlóan, a "The Doctor is Sin" epizód látszólagos pszichoanalíziséhez, ahol Rusty Venture apja kap ismételten több szerepet visszaemlékezésekben—amit már nagyjából az első két évad jócskán kitaposott már. Ezek az epizódok valójában olyan dolgokat MESÉLNEK el nekünk, amiket már tudunk.

 

Kép Ezek a háttértörténet darabkák akkor működnek jól, ha csak másodlagosak az epizódban, mint ahogyan az előző évadokban is történt. A "Dr. Quymn, Medicine Woman" görbe- tükröt tart a Venture csapat nemisége elé, miközben fény derül Rusty egyik múltbeli szerelmére, így a múltbeli események visszhangjai kiszínezik a jelent. Hasonlóan, Dr. Orpheus és partnerei az Order of the Triad bővítik a történetet beszólásaikkal és tetteikkel, de általában azzal töltik ki megjelenésük zömét, hogy előre tervezzenek később mozgatható szálakat. Együttesen véve azonban, az eredettörténetek egészével az a legnagyobb probléma, hogy a sorozat akkor van a csúcspontján, ha teljességgel hihetetlen baromságok történnek, azonban ezeknek a sztoriknak a jellege eleve arra kényszeríti a rajzfilmet, hogy komolyabb legyen, ami nem igazán áll jól neki.

 

Általában szintén észrevehető különbség az előző évadokkal szemben, hogy itt sokkal kevesebb kohézió van az epizódok között, míg az előző szezonok szép lassan vezettek a kétrészes csúcspontokhoz. Ennek az évadnak a legnagyobb részét olyan „Monarch utálja Dr Venture” témáknak szentelik, amiknek már jó pár helyet fenntartottak az előző részekben, és egyre kevesebbnek tűnnek a kor haladtával. Az epizódok közül nem sok épül egymásra, mint ahogyan az a múltbeliekben megszokott volt. A szezon tetőpontja ráadásul azt az érzést kelti, mintha a 2. évad fináléjának újratálalását látnánk. Brock Samson türelmetlen megjegyzései után bekövetkező nagy meglepetés sokkal másabb megvilágítást ad, de a többi, nagy, sárban-tapickolós csatajelenet olyan, mintha a semmiben lógna.

 

Kép És végezetül el kell mondanom, hogy mindezek ellenére a sorozat továbbra is elképesztően vicces. Még mindig szeretünk nevetni ezeken az idiótákon, és az évad bőven ad nekünk minderre alkalmat. Dr. Orpheus mindig is vicces volt egyedül, de látva őt saját szupercsapatával és egymásra való hatásuk kereszttüzében, sokkal mulatságosabbra sikeredett. Szintén kapunk néhány új karaktert, akik gyorsan nélkülözhetetlenné válnak, mint például az alsónadrágba vizelős poénokat osztó, ex-pedofil Hatred ezredes, és Dr. Mrs. The Monarch korábbi pszichopata bérencei Kevin és Tom-Tom, a gyilkos Moppet-ek. A rajzfilm szintén nem feledkezett meg a kivételes egyszer-használatos karakterekről, mint például a szerencsétlen Dr. Dugong-ról sem.

 

Igazából a The Venture Bros harmadik évadának ajánlását más kontextusba kéne helyezni— Kevésbé vicces, mindazonáltal még mindig sokkal értékesebb és szellemesebb, mint sok, mai napokban vígjátéknak nevezett alkotás.

Megtárgyalható a Felnőtt rajzfilmek-en

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.