Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


The Penguins of Madagascar

2009.03.28

A The Penguins of Madagascar, a DreamWorks Animation új Nickelodeon- on futó számítógép-animált sorozata, ami csak félig nevezhető hagyományos rajzfilmnek: egy szokványos, helyzetkomikumon épülő vígjáték, ami levetkőzte az ilyen jellegű filmeket terhelő karaktertípusokat és pátoszt. Így a bevezetővel már azt elmondhatjuk, hogy már csak félig annyira visszataszító a sorozat, mint maga a címe.

 

Kép Ezt a sorozat javára mondom: Eléggé jó a külalakja és egyáltalán nem mentes a szórakozástól. Most a DreamWorks vagy teljesen kiürítette a bankszámláit, hogy beindítsa ezt a sorozatot, vagy talált egy olyan ravasz megoldást, ami kis költségvetéssel fényesre polírozza a képeket. Ha nem lennének kerek különálló idővel és kerettel rendelkező történetek, azt is állíthatnánk, hogy a mozi verziónak valamelyik jelenetét vágták ki. A Pingvinek áldottan mentesek az esetlen mozgásoktól, az úszás megjelenítése is szerencsésen van eltalálva; ellentétben a Csimpilótákkal, itt a szereplők valós viszonyban állnak a fizikával. Nem tűnne primitívnek vagy kis költségvetésűnek, ha a Toy Story-t, vagy egy más korai Pixar filmet nem láttunk volna. (Az itt meglévő, szegény értelemről és fantáziáról nem is beszélve) Természetesen senki nem tudja azzal vádolni a DreamWorksöt vagy Nickelodeont, hogy nem fordított elég pénzt a termelési költségekre.

 

A történetek erélyesen sekélyesek és egyértelműek; ha nem tetszik egy helyzet vagy nem tetszett egy poén, mert nem találtad viccesnek, nem kell sokat várnod, és már jön is egy következő. Az akció és üldözési jelenetek a sok karaktermozgással kellően dinamikusak, úsztatott kamera, vagy gyors vágások különböző szögekből látványossá teszik az eseményeket. Itt megint a Penguins azon pontjára tapintottunk, hogy a mozifilmekhez viszonyítva, szintén több pénzbe kerülhetett egy-két dolog.

 

A sorozat, mint már kitalálhattad, ugyanabban az állatkertben játszódik, ugyanazzal a pingvin kvartettel, akiket a Madagaszkár filmből ismerhetünk. Az élet úgy tűnik számukra képzelt-kommandós munkákból áll, amik egyáltalán nem segítik előre az állatkert jobb jövőjét. A konfliktusok javarésze Julien Királytól és lakótársaitól származik, akik most már a pingvinek szomszédságában élnek. Mindegyik epizód két részre oszlik. A „Gone in a Flash”-ben Julien egy vakuvillantással eltűnteti Maurice-t, és míg Mort-tal ők a fényképezőgépből próbálják kiszedni a makit, a pingvinek más irányba vezető nyomokat találnak. A „Popcorn Panic”-ban kétségbeejtő helyzetbe kerül az egész állatkerti lénysereg: megtiltják az etetésüket, így nem juthatnak hozzá az áldott pattogatott kukoricához, vagy ha mégis, hogyan kell azt kikölteni?

 

Kép Hála az égnek ezek a történetek nem akarnak semmi bonyolult eseményt kerekíteni, a játékidő inkább esélyt ad néhány állítólagos poénra és testi komikumra. Azért mondom, hogy állítólagos, mert ha voltak is benne, sajnos csak mosolygásra elég koncentrátumú humorral. Valójában, ha az amerikai szinkronszínészek hangsúlyozó játékai nem lettek volna, akkor talán fel sem ismerem, hogy egy poént szerettek volna elsütni. A szereplők minthogyha intellektuális poénokat szórnának, de csak nekik tűnik úgy, hogy nagyon okos és szellemes megjegyzést tettek, és a vissza- visszatérő aranyköpések ellaposítják a humorforrásokat. A történetvezetés semmi új megoldást nem mutat.

 

Ugyanez jellemző a testi komikumra is, ami teljesen hiányos jellemzőkben vagy ritmusban. Amikor Julien király tesz egy lépést, valószínű a forgatókönyvíró azt írta, hogy Julien tesz egy lépést, majd továbbadta egy animátornak, aki megírta az algoritmusát annak, hogy Julien tesz egy lépést, mindenféle fantázia nélkül. A sorozat végig vad testkifejezéseket és kalimpálásokat alkalmaz, pedig a szép és vicces mozdulatoknak is meglenne a helye.

 

Kép Szépsége és költsége ellenére a The Penguins of Madagascar nem sokban különbözik a Hanna-Barbera páros 1970-es sötét napokbeli alkotásaitól. Mindkettőben ott az értelem és a kreativitás, hogy egymással jól működő elemek kerüljenek összefüggésbe remek poénokkal és helyzetekkel: aztán írásban már hibákat követnek el, foltot ejtve az eredeti ötleten, majd az egész kővé dermed mikor animációba öntik.

 

De miért lenne okunk panaszkodni? Az egész produkciónak húzóneve van, ráadásul jól néz ki, és televízióra nem is kívánhatnának jobb alkotásokat. A The Penguins of Madagascar egy óriási siker lehet, és nincs senki, aki DreamWorksnél —legalábbis egyenlőre—sokkal jobb tudna lenni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

DYCOME,HU

(NAGY,SYLVIKE,,21, 2014.04.26 19:49)

KEDVES,,DRÁGA,,RAJONGÓIM,ÉN,NAGYON,SZERETEM,A...........THE,,PINGUINS..OF,MADAGASZKÁRT,,VAGYIS,,AZ,AZ,A,,,,,,.........MADAGASZKÁR,PINGVINJEIT,,MERT,ANNYIRA,DE,ANNYIRA,,,,,,,,VICCES,MERT,AZÉRT,,HISZEN,,EZ,A,,KEDVENCEM,,,A,CENTRAL-PARKBAN,VAGYIS,,A,NEW,YORKI,ÁLLATKERTBEN,SZOKTAK,,,,,,KOSZAFIKÁLNI,AZAZ,KOMMANDÓZNI,,DE,A,LEGKEDVEN,,,,,,,,CEM,A,,PINGVINEK,VEZÉRE,,,,SKIPPER,,VAGYIS,,A,,------------KAPITÁNY,,,,,,MEG,MÉG--A,,KÖZLEGÉNY,,JULIEN,,MORISZ,MORT,,,RICÓ,,ÉS,,MÉG.........KOWALSKI