Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Soth Park 12.évad - Több üzenet, kevesebb nevetés

2009.03.12

A South Park hamarosan 13. évadába lép, úgyhogy itt az ideje áttekinteni a 12.-et. A South Park kevés jelét mutatja annak, hogy szándékozna megállni, még akkor is ha látjuk, ellustulva használja a szokásos képleteit. Ha azt tudtuk mondani a 10. és 11. szezon után, hogy Matt Stone és Trey Parker sorozata a legkreatívabb és legjobb szatírikus sorozat, most látnunk kell, hogyan süllyednek egyre sötétebb vizekbe. Úgy látszik a South Park egy kicsit felnőtt, az alkotói tudatában vannak saját jelentőségüknek, így sajnos rengeteg nevetést áldoznak fel azért cserébe, hogy előteret kapjanak a társadalmi és politikai megdorgálások. A sorozat végül is nem szenved el nagy sérüléseket, mégis sokkal kevesebbszer nevettem fel, mint a 11. évad alatt.

Kép Az epizódokat durván három csoportba lehet osztani. Ott vannak a társadalom-kritikus részek, amelyeknek a hangneme néha túl didaktikus és durva, valamint a világ  fontos kérdésein gúnyolódnak ("Tonsil Trouble", "Britney's New Look", "Canada on Strike", "Over Logging", "The China Problem", és "About Last Night"). Vannak a nagy-őrült kalandok amik kiterjesztettebbek a térben, eljutunk Peruba vagy bárhová a világban ("Major Boobage", "Eek, A Penis", "Super Fun Time"," Pandemic", és "Pandemic 2: The Startling"). És ott vannak azok az epizódok amiket Matt és Tray úgy szeret hívni, hogy a saját Charlie Brown-juk, amik a Soth Park-i Általános Iskola életébe adnak betekintést ("Breast Cancer Show Ever", Elementary School Musical", és "The Ungroundable").

A szatirikus epizódok, "Britney's New Look"-ja messze a legkeményebb, miközben üt is. A média által felzaklatott Britney Spears egy Soth Park-i motelba menekül, hogy öngyilkosságot kövessen el egy fejbelövéssel, azonban nemcsak, hogy életben marad, hanem arcát is teljesen elcsúfítja. Stan és Kyle megsajnálják őt, de Amerika többi része könyörtelenül halad tovább, hogy dokumentálja minden mozdulatát. Fejének hiányát divat kinyilatkoztatásnak veszik. Ez az epizód sok gyomorforgató jelenetet tartalmaz, vagy inkább szorongást idéz elő, így kellemtelen fél órát szerezhet egyes nézőknek. Matt és Trey világosan meg akarta mutatni a modern kultúra legsötétebb és legijesztőbb részét amilyen meztelenséggel csak lehet: televíziós fejhajtás Brechtnek. Ezen a szinten sikerrel is jár, azonban könnyen el tudom képzelni, hogy akik a South Park-ot eddig a sajátos gegjeiért nézték, ezúttal végig fuldokoltak.

Egy másik könyörtelenül sötét epizód a "The China Problem", amiben Cartman aggódni kezd, hogy a kínaiak világuralmi kísérletet szándékoznak tenni, miután látta a Beijing-i Olimpia megnyitó ünnepségét. Az események azonban a fiúk azon traumája körül forog, hogy látták amint Indiana Jones-t megerőszakolták A kristály koponya királyságával. egy egész sor elképzelt helyszínen kell végignéznünk, amint Spielberg és Lucas ténylegesen is meghágja Indy-t. Gondolom ennek az epizódnak kevesebb sikere volt, mint a "Britney's New Look" -nak, mert végül is Matt és Trey haragjának a célja meglehetősen kicsi és jelentéktelen. A kérdés igazából nem elég komoly ahhoz, hogy ténylegesen ütős szatíra legyen.

Kép Ugyanezt a hibát követték el a "Tonsil Trouble"-el: az elképzelés, miszerint Cartman elkapja az AIDS-et, majd bosszúból megfertőzi vele Kyle-t, majd sokkal kevesebb figyelmet kapnak, mint a rákosok, rossz ízlésre vall, ráadásul megkérdőjelezi a South Park-ról alkotott véleményeket. A fő probléma az, hogy egyáltalán nem is vicces. "Canada on Strike", a 2007-2008-as forgatókönyvíró sztrájk szatírája, és az "About Last Night", pedig azt mutatja, hogy Barack Obama elnökválasztási győzelmének estéjén semmi okunk nincs a nevetésre. Obama és McCain szereposztása görbetükre az Ocean's Eleven–stílusnak, kiderül hogy elit tolvajok és mindegyikük jártas valamilyen különleges képességben. Ez éppen arra szolgál, hogy apróvá törpítse az egész dolgot, és nem az év legjobb South Park pillanatai közé tartozik. Az "Over Logging", megmutatja, hogy mi történne a világgal, ha mindenütt eltűnne az internet, már sokkal sikerültebb rész, igencsak éles megfigyeléssel rajzolja ki saját függő viszonyunkat az internettel (mondom én aki minden nap szerkesztem ezt az oldalt). Van benne egy különösen megrázó képsor is Stan apukájáról, ami miatt mindenféleképpen ajánlott figyelmeztetni a 18 éven aluli nézőket. Ezek közül a szatirikus epizódok közül sok szenved a nevetés hiányában, és igazából annak a függvényei, hogy ki milyen beállítottságú, mit tart viccesnek és mit nem. Klasszikusok nincsenek itt, de mindazonáltal nagy a valószínűsége, hogy a "Britney's New Look"- ot sokan fogják emlegetni.

Kép A nagy kalandepizódok szokatlanul homályosan koncentrálnak egy pár miniatűr kérdésre. A "Major Boobage" megmutatja Kennyt és Kyle apukáját, amint macskák vizeletét belélegezve pszichadelikus rajzfilmvilágba csöppenek, ahol minden maga a megtestesült Heavy Metal; ez mérsékelten szórakoztató. Az "Eek, A Penis"-ben, Mrs. Garrison sajnálja a nemváltoztatását és arra törekszik, hogy genetikailag rekonstruálja öreg hímvesszejét. Időközben Cartman valahogy iskolai tanárrá válik és meglátogat egy Veszélyes kölykök–stílusú belvárosi iskolát, ahol mexikóiként álcázza magát és arra használja a Spygate botrányt, hogy prédikáljon a csalás erényeiről. A "Super Fun Time"-ban a negyedik osztály meglátogatja Pioneer Village-et, ahol senki nem adja fel szerepjátékát semmilyen körülmény között (186-et játszanak); Cartman és Butters elsettenkednek egy örömárkádba, és a falut Die-Hard stílusú gazemberek ejtik túszul. Ez enyhén szórakoztató, és kicsit már átlagos. A nagy, két részes "Pandemic"ben a fiúk meggyőzik a monoton, pesszimista Craiget (az évad legjobb karaktere) fektesse be a pénzét egy perui pánsíp zenekar megalakításába, hiszen mindenütt a világon ott vannak, és rengeteg CD-t tudnak eladni. Ez nagy kalandhoz vezet, ami internációs táborral és óriási tengeri malacokkal jár. Megint csak eleget tesz a szórakoztatásnak, de nem klasszikus South Park rész; ez összehasonlítva az Imagination Land epizóddal szinte semmi.

Ha ezek az epizódok bármitől is szenvednének, az valószínűleg az értelem, amit Matt és Trey egyházközségi hiányai okaozhatnak. Egyfelől, ott van még mindig a rombolási vágy bennük valamint az élet apró örömeinek az élvezete a la Woody Allen vagy Jerry Seinfeld; de a másik dolog amin gondolkodni kezdesz az az, hogy vajon nem teszi-e a szatirikus lencse miniatürizálása teljesen érdektelenné a South Parkot?

Kép Végül ott van az a három epizód, amit Snoopy  kategóriájába soroltak: "Breast Cancer Show Ever", "Elementary School Musical", és "The Ungroundable". Ezek valójában semmit sem akarnak kigúnyolni, csak építgetik az általános iskolában lezajló kapcsolatok alakulását. Ezek a kis jelentőségű események mégis a legélvezetesebbek voltak számomra, mert nem akartak semmiféle politikát legyűrkölni a torkomon, vagy arra rámutatni mennyire romló és bűzös a mi mai társadalmunk. Azok a Darkos srácok akik a "The Ungroundable"-ben szerepelnek, különösképpen jól megfigyeltek. Cartman szintén a legjobb gyáva, megvetendő oldalát mutatva a "Breast Cancer Show Ever"ben ahogy bármit megtesz azért, hogy kikeveredjen abból a megalázó helyzetből, hogy egy lány nyilvánosan elverje. "Elementary School Musical" állítólag a  High School Musical modern utálatát teszi nyilvánvalóvá, de mélyebb dolgok vannak a felszín alatt, mint például a gyerekek hóbortjai, és hogy egy népszerű kissrác a suliban mennyire alakíthatja a lányok viselkedését. Ilyenfajta dolgokat szeretnénk többet látni a Soth Parkban. Teljesen világos, hogy rengeteg szürreális világot és társadalmi igazságot akarnak nyújtani nekem, mégis sokkal több igazság nyilvánul meg az emberekről a játszótereken. Nagy öröm volt nézni ezeket, sokkal kidolgozottabbak voltak a karakterek és egy kissé hasonlított az aláröhögős sorozatok stílusára.

Igazából ajánlom ennek az évadnak a megnézését. Ám a 12. nem lubickol abban a mártásban, ami a 10. és 11. évadnak a levét az igazi klasszikus jeleket viselő epizódokkal adta. Ez nem azt jelent, hogy bármiféle rossz képet nyújtana a sorozathoz—minden sorozatnak vannak gyengébb epizódjai— csak nem éppen volt olyan jó, mint a 11. szezon.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.